Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Εκλογές με λίστα και με βάση τη νέα απογραφή




Πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας ενδέχεται να έχουν προκηρυχθεί εκλογές (για 10 ή 17 Ιουνίου) αν αποτύχουν οι διερευνητικές εντολές και η ύστατη διαβούλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων για σχηματισμό κυβέρνησης.
Αυτό είναι ένα από τα δεδομένα που διαμορφώνουν, από συνταγματικής πλευράς, το χρονοδιάγραμμα των πολιτικών εξελίξεων σε σχέση με τις διερευνητικές εντολές για τον σχηματισμό κυβέρνησης, την προκήρυξη νέων εκλογών σε περίπτωση αποτυχίας και τα όσα διέπουν τη νέα εκλογική διαδικασία.
Το Σύνταγμα προνοεί ότι σε περίπτωση που κανένα κόμμα δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία (151 έδρες στη Βουλή) όπως συμβαίνει σήμερα, τότε αρχίζει η διαδικασία των τριήμερων διερευνητικών εντολών στους πολιτικούς αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων - αρχής γενομένης από το μεγαλύτερο κόμμα. Ηδη η διαδικασία αυτή άρχισε με τον αρχηγό του κόμματος που πήρε τη σχετική πλειοψηφία (τον πρόεδρο δηλαδή της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά) και τελικά παρέδωσε την εντολή αυθημερόν. Σήμερα είναι η δεύτερη ημέρα που η εντολή βρίσκεται στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σε περίπτωση αποτυχίας θα επιστρέψει τη διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ακολουθήσει η παροχή εντολής στον Βαγγέλη Βενιζέλο που είναι ο αρχηγός του τρίτου κόμματος.
Οι συνταγματικές προβλέψεις για τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών προσφέρουν πάντως τη δυνατότητα συμφωνίας έστω και την τελευταία στιγμή, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση για να αποφευχθεί πολιτική κρίση και προσφυγή εκ νέου σε εκλογές: αυτή η τελευταία ευκαιρία προσφέρεται μέσω της διαδικασίας διαβούλευσης - σύσκεψης - των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Το Σύνταγμα ορίζει ότι αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να καλέσει όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και, αν και τότε επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει τον σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.
Η διαδικασία αυτή δεν προβλέπεται ρητώς πόσο διαρκεί, όμως συνταγματολόγοι λένε ότι η διαβούλευση αυτή μπορεί να διαρκέσει «εύλογο χρόνο» τον οποίο προσδιορίζουν ώς δύο ημέρες το πολύ. Θυμίζουμε όμως ότι η διαδικασία για την κυβέρνηση Ζολώτα διήρκεσε 4 ημέρες... Σε περίπτωση νέας αποτυχίας αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό (υπηρεσιακής) κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.
Ανεξάρτητα από τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, στις 17 Μαΐου θα πρέπει να συγκληθεί η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα για «τη διάλυση της Βουλής, την προκήρυξη εκλογών και τη σύγκληση της νέας Βουλής» που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και θυροκολλήθηκε στις 11 Απριλίου 2012.
Ομως συνταγματολόγοι αναφέρουν ότι η ημερομηνία αυτή μπορεί να έρθει πιο νωρίς αν ο Κάρολος Παπούλιας εκδώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα που να ορίζει σύγκληση της Βουλής π.χ. 2, 3 ή 4 ημέρες νωρίτερα - πάντα όμως όχι εις βάρος των προθεσμιών των εντολών. Εχει διατυπωθεί πάντως και η άποψη ότι μπορεί να προκηρυχθούν εκλογές και χωρίς σύγκληση της Βουλής και ορκωμοσία των νέων μελών της.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου