Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Μετωπική σύγκρουση ΣΕΒ - ΠΑΣΟΚ

Μετωπική σύγκρουση ΣΕΒ - ΠΑΣΟΚ


ΤΗΣ ΜΑΝΤΑΛΕΝΑΣ ΠΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
«Σκληραίνει» πλησιάζοντας προς τις εκλογές- η αντιπαράθεση του ΣΕΒ με το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγ. Βενιζέλο με αφορμή τις μειώσεις των κατώτατων μισθών και το καθεστώς της μετενέργειας των συμβάσεων που, πάντως, συνεχίζονται κανονικά, καθώς χθες έπεσε στο κενό η πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας Αντ. Ρουπακιώτη και του ΣΥΡΙΖΑ για άτυπο «μορατόριουμ» μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

«Ο ΣΕΒ δεν κυβέρνησε, δεν διαπραγματεύτηκε και δεν υπέγραψε το Μνημόνιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δ. Δασκαλόπουλος χθες μετά τη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με τον Αντ. Ρουπακιώτη στην οποία τελικώς αποφάσισε να παραστεί. «Ο ΣΕΒ δεν χρειάστηκε να ψάχνει την... πίσω πόρτα για την τρόικα γιατί έμπαινε θεσμικά από την μπροστινή. Οι συναντήσεις ήταν δημόσιες ύστερα από δική τους πρόσκληση και με ραντεβού που κανόνιζε το υπουργείο Οικονομίας», κατέληξε. Στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων (συμπεριλαμβανομένου και του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των υπολοίπων) και τη ΓΣΕΕ, υπογραμμίστηκε ότι ο νόμος για τις συμβάσεις και τις μειώσεις των μισθών μπορεί να αλλάξει μόνο με νόμο από την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Και συμφωνήθηκε, ο όποιος θεσμικός διάλογος γίνει μεταξύ των κοινωνικών εταίρων να μην εμπλακεί στην προεκλογική περίοδο και στις σκοπιμότητες, κομματικές ή επικοινωνιακές.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Στο μεταξύ, μείζονα πολιτική παρέμβαση ετοιμάζεται να κάνει ο Δ. Δασκαλόπουλος από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, στις 31 Μαΐου. Ο κ. Δασκαλόπουλος, του οποίου η θητεία ανανεώνεται για τρίτη φορά στις αρχαιρεσίες της ερχόμενης Πέμπτης, βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων μέσα από τη σύγκρουσή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, στο οποίο απέδωσε το σύνολο της ευθύνης για τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% και την κατάργηση της μετενέργειας των συμβάσεων εραγσίας.
Είχε προηγηθεί δήλωση του κ. Βενιζέλου που μιλούσε για επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία υπαγόρευαν στην τρόικα την αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων. Πολιτικοί παράγοντες σημείωναν με νόημα πως η δήλωση Βενιζέλου έρχεται σε συνέχεια της δημόσιας τοποθέτησης του κ. Δασκαλόπουλου, αμέσως μετά τις εκλογές, περί «γόνιμου αδιεξόδου» κ.λπ., η οποία ερμηνεύτηκε σαν πράξη στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, με τη Ν.Δ. να παρακολουθεί και το ΣΥΡΙΖΑ να επιχαίρει, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος έκανε ακόμα μια κίνηση που ενόχλησε την Ιπποκράτους, τείνοντας χείρα βοηθείας στον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη και καλώντας τους κοινωνικούς εταίρους σε διάλογο για την κατάργηση του νόμου για τη μετενέργεια και τον κατώτατο μισθό, τη στιγμή που, όπως έλεγαν παράγοντες της αγοράς, γνωρίζει καλά ότι κατάργηση νόμου δεν μπορεί να γίνει όταν δεν υπάρχει Βουλή. Λέγεται πως σε τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Δασκαλόπουλο αντηλλάγησαν βαριές εκφράσεις και δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ επιδίωξε τώρα τη ρήξη με το ΠΑΣΟΚ, θέλοντας αφενός να αποτινάξει ετικέτες του παρελθόντος για τις σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και αφετέρου να προετοιμάσει το έδαφος για τις όποιες εξελίξεις στο μέλλον.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
Η τοποθέτηση του κ. Δασκαλόπουλου την ερχόμενη Πέμπτη είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και για έναν ακόμα λόγο. Πληροφορίες έφεραν μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου έντονα δυσαρεστημένη από τις πολιτικές παρεμβάσεις του. Αρκετά μέλη του Συνδέσμου διαφωνούν ανοικτά με τις επιλογές του προέδρου και το διατύπωσαν έντονα την Τετάρτη κατά τη συνεδρίαση του τελευταίου Δ.Σ. του Συνδέσμου, θεωρώντας ότι οι συνεχείς πολιτικές παρεμβάσεις εκφεύγουν από το ρόλο που πρέπει να έχει ο εργοδοτικός φορέας. Εκτιμούν ότι η πρακτική αυτή υπονομεύει τις θέσεις τους και δεν κρύβουν την ενόχληση για το γεγονός ότι τέτοιου τύπου «παρεμβάσεις» συχνά τους φέρνουν προ απροόπτου, καθώς ενημερώνονται κατόπιν εορτής.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου