Τρίτη 8 Μαΐου 2012

ΠΟΙΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΗΚΑΝ


Τα υπόγεια ρεύματα που σφράγισαν την κάλπη

Τα υπόγεια ρεύματα που σφράγισαν την κάλπη

Σημαντικά στοιχεία, που αποτυπώνουν την πραγματική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, δίνουν εξηγήσεις για την αλλαγή συσχετισμών, αποκαλύπτουν την ποιοτική σύνθεση των ψηφοφόρων κάθε κόμματος αλλά και την κατεύθυνση των διαρροών από τα δύο μεγάλα κόμματα, παρουσίασε το exit poll, το οποίο διενεργήθηκε από πέντε μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων την ημέρα των εκλογών (για το MEGA).
Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία διευκολύνουν όχι μόνο την κατανόηση του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και προδιαγράφουν τους σχεδιασμούς των κομμάτων εν όψει του ρευστού πολιτικού σκηνικού, που ενδεχομένως οδηγήσει σε νέες εκλογές. Μια διεμβόλιση των πολιτικών χώρων με όχημα την αρνητική στάση εναντίον του Μνημονίου, η οποία όμως μάλλον θα έχει ημερομηνία λήξης, καθώς η απόρριψη του Μνημονίου δεν συνοδεύεται από συγκροτημένη πρόταση για την ουσιαστική υπέρβασή του.
Η δραματική συρρίκνωση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και η εκρηκτική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και δυνάμεων όπως οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες» και η «Χρυσή Αυγή» είναι μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα που προέκυψαν από την κάλπη, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για τις διαρροές και τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων.
Με το ΠΑΣΟΚ να χάνει 2.179.000 ψηφοφόρους και τη ΝΔ 1.104.000 ψηφοφόρους και αντίστοιχα τα κέρδη για τον ΣΥΡΙΖΑ να φτάνουν τις 745.000 ψήφους, για τη «Χρυσή Αυγή» τις 420.000 ψήφους και τους «Ανεξάρτητους Ελληνες» στην πρώτη εμφάνισή τους να εξασφαλίζουν την υποστήριξη 670.000 πολιτών, το exit poll αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για να αναλυθούν αυτές οι μεγάλες αλλαγές.
Η διάθεση τιμωρίας και η οργή των πολιτών είναι εμφανείς από την κατανομή των ψηφοφόρων αλλά και από το μεγάλο ποσοστό αποχής, που παρά την κρισιμότητα των εκλογών έφτασε το 35% των εγγεγραμμένων. Βεβαίως για την αποχή συνέβαλε και η πτώση της συμμετοχής των ετεροδημοτών λόγω του μεγάλου κόστους των μετακινήσεων και της απουσίας οργανωμένου δικτύου από τα κόμματα για δωρεάν μεταφορά των ετεροδημοτών στην επαρχία.
Τα υπόγεια ρεύματα που σφράγισαν την κάλπη
Η εποχή των μισθωμένων πτήσεων, πλοίων και των δεκάδων πούλμαν που μετακινούνταν στην επαρχία αποτελεί παρελθόν για τα υπερχρεωμένα κόμματα? Το ΠΑΣΟΚ, παρά τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε τις τελευταίες εβδομάδες ο κ. Βενιζέλος για να αφυπνίσει τον κομματικό πυρήνα και να δώσει επιχειρήματα που θα έπειθαν ένα μέρος των ψηφοφόρων του 2009 να επανακάμψουν, δεν κατόρθωσε να πετύχει συσπείρωση μεγαλύτερη του 34,4%, κάτι που προδιέγραφε την εκλογική ήττα.
Οι διαρροές του ΠΑΣΟΚ κατευθύνθηκαν κυρίως προς τα κόμματα της Αριστεράς, με τη μερίδα του λέοντος -που έφτασε το 19%- να πηγαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ και το 10% στη ΔΗΜΑΡ. Το ΠΑΣΟΚ όμως είχε απώλειες σχεδόν προς κάθε κατεύθυνση, καθώς ένα 4% στράφηκε στη ΝΔ, το 8% στους «Ανεξάρτητους Ελληνες»,το 5% στο ΚΚΕ, το 15,5% σε άλλα κόμματα και ένα ποσοστό 4,5% υποστήριξε τη «Χρυσή Αυγή».
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΧΑΜΗΛΗ Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και ΤΗΣ ΝΔ
Μαζικές διαρροές προς το κόμμα Καμμένου και τη Χρυσή Αυγή
Εντυπωσιακά χαμηλή ήταν και η συσπείρωση της ΝΔ, πολύ περισσότερο μάλιστα για ένα κόμμα το οποίο πίστευε ότι μπορεί να διεκδικήσει όχι απλώς την πρωτιά στις εκλογές, αλλά και την αυτοδυναμία. Η συσπείρωση έφθασε μόλις το 53% των ψήφων, με το κόμμα να δέχεται ισχυρό πλήγμα κυρίως από τη διαρροή ψηφοφόρων σε νεοφιλελεύθερα, «συγγενή» δεξιά και ακροδεξιά σχήματα, κάτι που θέτει εκ των πραγμάτων ερωτήματα για την τακτική που ακολούθησε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος όχι μόνο δεν κατόρθωσε να ενώσει την παράταξη, αλλά συνέβαλε στην προσθήκη ακόμη δύο «διαμερισμάτων» στη δεξιά πολυκατοικία.
Η μεγαλύτερη «αφαίμαξη» της ΝΔ έγινε από το κόμμα του κ. Καμμένου, καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το 15% των ψηφοφόρων της ΝΔ κατευθύνθηκε προς τους Ανεξάρτητους Ελληνες, κάτι που αποτυπώνει την απογοήτευση των Νεοδημοκρατών από τη στροφή του κ. Σαμαρά από την αντιμνημονιακή πολιτική στη στήριξη του Μνημονίου και στη συμμετοχή στην κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.
Οι ίδιες αιτίες οδήγησαν στη διαρροή και 7,5% προς τη Χρυσή Αυγή, που τελικά αφομοίωσε την ψήφο της (τυφλής) διαμαρτυρίας, ενώ υπήρξαν απώλειες και από την άλλη πλευρά, καθώς οι διαρροές προς τη ΔΗΣΥ της κ. Μπακογιάννη έφθασαν στο 4,5%.
Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το ποσοστό του 10,5% που κατευθύνεται σε «άλλα κόμματα», ενώ αποτυπώνεται και ένα ευδιάκριτο ρεύμα ψηφοφόρων της ΝΔ του 2009 προς τον ΣΥΡΙΖΑ που έφθασε το 6% και ένα ποσοστό μόλις 1% προς το ΠΑΣΟΚ.
Ενδεικτικά όμως και για την «ταυτότητα» των ψηφοφόρων των τριών πρώτων κομμάτων είναι τα ηλικιακά στοιχεία των ψηφοφόρων τους. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί φθίνουσα πορεία, καθώς έχει το χαμηλότερο ποσοστό σε ηλικίες 18-34 με 7,5%, που ανεβαίνει στο 10% στις ηλικίες 35-54 και φθάνει στο 21% στις ηλικίες άνω των 55 ετών.
Εντυπωσιακό είναι ότι στις νεαρές ηλικίες 18-34 ετών η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 13,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 17,5%, ποσοστό που γίνεται 17% για τη ΝΔ και 20% για τον ΣΥΡΙΖΑ στις ηλικίες 35-54 ετών και καταλήγει σε ποσοστό 11,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι 29,5% της ΝΔ για ηλικίες άνω των 55 ετών.
Το στατιστικό αυτό εύρημα για τη «γήρανση» των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (στις ηλικίες 35-54) ερμηνεύεται ίσως από τη μαζική μετακίνηση παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που συνδέονται με τον δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ και οι οποίοι έχοντας δεχθεί τα πιο ισχυρά πλήγματα της πολιτικής λιτότητας εγκατέλειψαν τον πολιτικό χώρο στον οποίο στεγάστηκαν επί δεκαετίες.
Εντύπωση επίσης προκαλούν και τα σχετικά υψηλά ποσοστά της ΝΔ σε μικρότερες των 55 ετών ηλικίες, καθώς στέλνουν μήνυμα συντηρητικοποίησης ενός τμήματος της νεολαίας.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου